Skip to main content

Søgemaskiner

Søgemaskinerne indsamler dokumenter ved en automatisk gennemsøgning af internettet og registrerer det indsamlede i en database. Det er søgemaskinens database - og altså ikke internettet selv i dets fulde udstrækning - du søger i, når du bruger en internet-søgemaskine. Søgemaskiner gennemsøger al tekst i det registrerede materiale.

Søgemaskiner er velegnede, når du har et konkret, smalt spørgsmål, som kan udtrykkes præcist.

Google - én blandt mange flere

Der findes mange andre søgemaskiner end Google. Se fx denne liste, som er lavet af Videncentret ved Odense Universitetshospital. Eller se Wikipedias artikel om søgemaskiner.

Det er fælles for søgemaskinerne, at:

  • Der sættes automatisk "OG" mellem søgeordene
  • Der kan som regel ikke trunkeres
  • Du kan vælge mellem enkel og avanceret søgning
  • Frasesøgning laves ved at sætte "citationstegn" omkring ordene.

Tip - Skal du lave virkelig dækkende søgninger, kan du med fordel bruge flere søgemaskiner. Den enkelte søgemaskine indeholder nemlig kun udvalgte internetsider - selvom der selvfølgelig vil være et stort overlap.

Google Scholar

Søger du efter videnskabelig litteratur kan det være en god ide at prøve Google Scholar som det første led i din sortering.
I Google scholar får du henvisninger til mange former for videnskabelig litteratur.
For at få det fulde udbytte af Scholar er det en rigtig god ide at benytte dig af de muligheder der er for både at lave avancerede søgninger og for at lave specielle indstillinger.
Du kan læse mere om Scholar her

Avanceret søgning

Vælger man avanceret søgning, kan man søge på meget andet end enkelte ord. Man kan bl.a. søge på sprog, domæne (fx ".dk"), opdateringstidpunkt, indhold specifikt i sidens titel m.m.

Hvilke søgeresultater ligger øverst?

Det er ikke nødvendigivis de bedste søgeresultater, der ligger øverst. Læs mere...