Skip to main content

Emnekataloger

Emnekatalogerne indeholder strukturerede, udvalgte internetressourcer. Internetsiderne er ordnet efter emne i hovedgrupper, som igen opdeles i diverse undergrupper.

Emnekataloger er velegnede som udgangspunkt for en søgning, hvis du har brug for at få overblik over et emne.

Når man bruger emnekataloger, foretages søgningen i dokumenternes titler, noter og metadata#. Metadata er data, som beskriver indholdet af internetsiden, fx datering og emne. I modsætning til søgemaskinerne# søger emnekatalogerne altså ikke i hele dokumentets tekst.

Almene emnekataloger

Yahoo er nok det mest kendte emnekatalog, som dækker hele internettet. Jubii er det største danske emnekatalog, og dækker den danske del af internettet.

Bibliotekernes netguide har udvalgt danske og udenlandske ressourcer efter aktualitet og kvalitet. Til forskel fra fx Jubii er linkene annoterede, dvs. indholdet er beskrevet i en note. Du får altså en liste over websteder, der handler om et bestemt emne, og du kan med det samme se en kort beskrivelse af webstedet og dets indhold. Se eksempel

Fagspecifikke emnekataloger - fagportaler

Fagportaler er fagspecifikke emnekataloger med links til internetsider, som er udvalgt og vurderet af fagfolk. Hvis du kan finde en fagportal indenfor dit emneområde, vil det være et godt udgangspunkt. Danmarks elektroniske Forskningsbibliotek har støttet udviklingen af flere fagportaler eller "gateways" på et højt fagligt niveau. En af dem er Food-i, som henviser til både nationale og internationale elektroniske ressourcer om bl.a. ernæring og sundhed.