Skip to main content

Hvad er søgning i databaser og på internet?

En søgning i en database er en søgning i en afgrænset, generel eller fagspecifik samling af informationer. En søgning på internet er en søgning i enorme mængder af ustruktureret information indenfor alle emner.

Hvor skal du søge? Det kommer an på, hvad du leder efter!

Det gør stor forskel, om du søger på internettet eller i bestemte databaser, og det gør også stor forskel, hvilken type søgeværktøj eller hvilken type database, du bruger. Har du brug for en hurtig orientering om et emne, eller skal du lave en omfattende litteratursøgning til en opgave? Leder du efter en statistisk oplysning, en konkret lovtekst, en bestemt avisartikel? Overvejelser over det faglige niveau, over hvor opdateret viden har du behov for, om der er sproglige begrænsninger, og om du skal bruge fx artikler eller bøger, er også relevante. Når du har afklaret disse spørgsmål, kan du vælge det redskab, der egner sig bedst til din søgning.

Google, bibliotekskataloger eller bibliografiske databaser?

En internetsøgning via Google er fin, hvis du leder efter oplysninger om fx en forening. Men hvis du skal finde en bestemt bog eller artikler fra videnskabelige tidsskrifter, så skal du have fat i de relevante bibliotekskataloger# eller bibliografiske databaser#. I dette modul bliver du præsenteret for en nærmere gennemgang af forskellige søgeværktøjer, som er egnede til forskellige søgeformål.