Skip to main content

Troværdighed - er kilden til at stole på?

Man kan forstå spørgsmålet om kilders troværdighed på mindst to forskellige måder. Troværdighed kan handle om kvaliteten af den viden eller information, som en kilde leverer - hvor sikker eller autoritativ er den? Troværdighed kan også handle om, om en kilde faktisk er, hvad den giver sig ud for at være

For at kunne give en grundig, nuanceret, kritisk og fair vurdering af den viden eller de informationer, som en kilde præsenterer - så skal man have erfaring, øvelse og indsigt i det relevante faglige eller videnskabelige område. Den erfaring og indsigt tager det tid og øvelse at opnå. Men man kan nu også komme et stykke vej ved at støtte sig til den vurdering, som andre har givet.

Een måde at gøre det på, er ved at vælge kilder, som har været igennem en kvalitetskontrol, som man har tillid til. Videnskabelige tidsskrifter, fagbøger og opslagsværker har som regel gennemgået sådan en kontrol. Kontrollen kan fx bestå i, at udgivelserne følger nogle bestemte regelsæt, at de har gennemgået peer reviewing, eller at de har været gennem hænderne på en fagredaktør ved et forlag. (se disse)

Spørgsmålet om en kilde er troværdig i den forstand, at den er hvad den giver sig ud for at være, er særlig relevant når det drejer sig om internetsider. Det kan du læse mere om under punktet: Vurdering af kilder - særlig for internettet.