Skip to main content

Absolutte eller relative kvalitetskriterier?

Der findes ikke en liste med absolutte kvalitetskriterier, som gælder altid og i enhver sammenhæng. Nogle af de kvalitetskriterier, som man umiddelbart kunne tro er almengyldige, er det måske alligevel ikke.

For eksempel vil man i mange sammenhænge sige, at det er godt, hvis en kilde er objektiv. Alligevel duer det ikke at sige, at objektivitet altid er et kvalitetskriterium. Dels fordi det kan være meget svært at definere, hvad objektivitet så lige er. Dels fordi det faktisk ikke altid er det bedste at vælge en objektiv kilde. Læs eksempel

Man kan altså ikke sige, at en god kilde altid er en kilde som i sig selv er objektiv - eller fx videnskabelig, neutral eller aktuel. Subjektive, u-videnskabelige, farvede eller gamle kilder kan i visse sammenhænge være gode kilder. Det kommer helt an på, hvad kilderne skal bruges til.

Troværdighed og egnethed

Selvom man ikke kan opstille nogen absolutte kvalitetskriterier, der gælder altid, så kan man godt opstille nogle relative kvalitetskriterier, som man altid bør tænke på, når man laver kildekritik. Disse kvalitetskriterier er relative, fordi de ikke handler om kilden i sig selv, men om kilden i forhold til et bestemt formål.

To væsentlige kvalitetskriterier af denne type er troværdighed og egnethed. Det kan aldrig være godt, hvis en kilde er utroværdig eller uegnet til det bestemte formål, man skal bruge kilden til. Men det er faktisk ikke altid så ligetil at vurdere en kildes troværdighed og egnethed.