Skip to main content

Søgning med emneord

I almindelighed, når man laver en søgning i databaser# eller på internettets søgemaskiner#, søger man i fritekst. Det betyder, at man søger i alle oplysninger på en gang, uanset om ordet står i titel, forfatter, emneord#, resume (abstract), beskrivelse m.v. Her tager man ikke hensyn til databasens opbygning i felter#.

Hvis man vil præcisere sin søgning, kan man med fordel søge i emneordsfeltet.

I forbindelse med registreringen af en bog eller en artikel i en database, vælger indeksøren (den, der registrerer materialerne) ud fra en kontrolleret ordliste de emneord, der bedst beskriver indholdet i bogen eller artiklen. Derved sikrer man, at materialer, der omhandler samme emne, kan findes ved søgning med kontrollerede emneord i emneordsfeltet.

For at finde ud af hvilke emneord, der findes i en bestemt database, kan man lave et opslag i databasens emneordsregister#.

Emneord i bibliotek.dk

I bibliotek.dk er det ikke alle poster, der har emneord, og der bruges forskellige typer af emneord, fordi de biblioteker, der indberetter til bibliotek,dk bruger forskellige systemer. Derfor er en emneordssøgning i bibliotek.dk ikke så præcis som hvis man kun søger i et enkelt biblioteks base. Se eksempel fra Bibliotek.dk

Emneord i PubMed og SveMed+

I databaserne PubMed og SveMed+ bruger man en særlig emneordsliste, der kaldes for MeSH (Medical Subject Headings).

Ud over at være en liste over emneord, kan man her få en definition af ordene og få forklaret, hvad der er overordnede og underordnede begreber. Denne type emneordsliste kaldes en tesaurus#. Se eksempel fra PubMed